Menu Close

16 PATARIMŲ VAIKŲ SVEIKATAI PALAIKYTI

Kiekvieniems tėvams ir seneliams vaikai ir anūkai yra be galo brangūs. Todėl vaiko sveikata rūpintis reikėtų
nuo pat pirmųjų dienų. Teigiamas arba neigiamas elgesys turi įtakos sveikatai.
Vaikų ligų rizikos veiksniai
Dauguma vaikų, šešių metų ir vyresni kenčia nuo nutukimo. Dėl fizinio aktyvumo stokos, netinkamos
mitybos vystosi daugelis suaugusiems būdingų ligų. Kaip pavyzdžiui, diabetas, hipertenzija, hiperlipidemija,
širdies ligos ir net vėžys.
6 patarimai padėsiantys vaikams užsiimti fiziniu aktyvumu:
1. Būkite pavyzdžiu savo vaikams. Jei vaikai matys, kad jūs patys užsiimate fiziniu aktyvumu, jie taip pat stengsis tuo užsiimti.
2. Įtraukite visą šeimą į veiklą, pavyzdžiui, pasivaikščiojimai, važinėjimas dviračiais, šokiai, krepšinis, ar riedučiai.
3. Kartu keliaukite. Organizuokite išvykas į zoologijos sodą, parką arba miniatiūrinį-golfo aikštyną.
4. Įtraukite vaikus į naminę ūkio veiklą, pavyzdžiui, šuns pavedžiojimą, automobilio plovimą ar vejos pjovimą.
5. Skatinkite vaiką būti fiziškai aktyviems kiekvieną dieną.
6. Apriboti televizoriaus žiūrėjimą ir naudojimąsi kompiuteriu.
 
10 būdų, kaip padėti savo vaikams valgyti sveiką maistą!
1. Pasiūlykite savo vaikui įvairių maisto produktų, tokių kaip grūdai, vaisiai ir daržovės, pieno produktai, liesa mėsa ar pupelės.
2. Apriboti cukraus kiekį. Duoti gerti vandens, neriebaus pieno ir 100% vaisių sulčių dažniau nei cukrumi saldintų gazuotų gėrimų.
3. Įsitikinkite, kad jūsų vaikas valgo pusryčius. Pusryčiai suteikia vaikams reikalingos energijos.
4. Įtraukite savo vaiką į maisto ruošimą. Vaikai labiau linkę valgyti patiekalus, jei jie prisidės prie maisto paruošimo.
5. Ruoškite maisto su mažesniu kiekiu druskos.
6. Venkite duoti kuo riebesnio maisto.
7. Leiskite vaikui nuspręsti pačiam, kokį kiekį maisto suvalgys.
8. Visiems šeimos nariams patiekti tos pačios rūšies maistą.
9. Saldainius ir kitus saldumynus valgyti mažais kiekiais.
10. Patiekite užkandžius tik iš sveikatai naudingų maisto produktų.
 
Vaikams rekomenduojami aukščiausiai įvertinti maisto produktai:
Špinatai, brokoliai, įvairios salotos, kviečių sėlenos, viso grūdo gaminiai, ankštiniai produktai, neriebus
jogurtas, pienas, tunas, lašiša, kiaušiniai.
Maisto produktai, kurių turėtų vengti vaiko organizmas:
Bulvių traškučiai Keptos daržovės Želė Pyragėliai Guminukai
Šokoladukai Ledai Žemės riešutų sviestas Šokoladas, dengtas riešutais
Grietinėlė Aštri dešra Mėsainiai Pica
 
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Dalia Kinčiuvienė
Skip to content